Pe aici nu se trece (1975)

Un film dedicat eroismului elevilor si ofiterilor români din scolile militare care si-au daruit viata pentru libertatea si independenta patriei, aparând granitele de vest ale tarii, in zilele imediat urmatoare actului de la 23 august 1944 cand România intoarce armele impotriva nazistilor. Acestia primesc ordinul sa intarzie retragerea trupelor germane sau sa moara facand asta. Ironia face ca acestia sa fi avut o relatie de prietenie pe timpul scolii cu cei din trupele germane deveniti acum inamici si sa trebuiasca sa lupte impotriva lor. In film se desfasoara in paralel povestile a doua personaje: elevul Andrei Petrescu fire artistica aflat in opozitie cu camarazii sai si cu comandantul scolii colonelul Maxineanu si tanarul taran Adrian care a castigat increderea colonelului si care primeste o misiune ce va fi dusa la bun sfarsit inrolându-se in final alaturi de detasamentul scolii. Acestia ajung pe front si lupta cu eroism impotriva unui inamic superior atat numeric cat si ca pregatire.
Regizor:
Scenarist:

Revansa (1978)

Dupa un tumultos an 1940 , vine si Revelionul . In Ajunul Anului Nou , Paraipan iese din spital cu un singur tel : de a-si lichida inamicul , Comisarul Moldovan , avand la dispozitie doar sase luni de viata . Afland ca el traieste , Paraipan porneste o cautare neincetata . Intre timp , liderii legionari Zavoianu , Maimuca , Mironovici si Ghica comploteaza impreuna cu nazistul Geissler pentru rasturnarea Generalului Antonescu . Pentru a scapa "de niste drumuri" , Paraipan ii rapeste copilul lui Moldovan , inrautatind situatia Legiunii . Comisarul "sustrage" o copie a unui document destinat lui Himmler , de la Zavoianu . Dupa o capcana esuata intinsa lui Moldovan , acesta prezinta copia subsecretarului Riosanu si Generalului . Comisarul este ridicat la gradul de Chestor Sef si se ocupa direct de persecutia comunistilor si de Rebeliune . Capul lui Zavoianu , cel a lui Maimuca si cel a lui Petrovicescu cad , iar Generalul acapareaza intreaga putere : Revolta incepe . La ordinul lui Sima , liderii legionari se baricadeaza in sedii , mizand salvarea lor pe Germania Nazista. Dar aceasta , in ciuda lui Himmler si a lui Geissler , lasa mana libera Generalului , intervenind doar in cazul liderilor . In acest timp, Moldovan si regleaza definitiv conturile cu Paraipan . Comisarul afla de la Parvu ca Zavoianu paraseste Gara cu destinatia Germania . Moldovan reuseste sa il prinda pe Zavoianu si primeste o misiune de spionaj secret . Aceasta se sfarseste tragic , nemaiauzindu-se de Comisar...
Regizor:
Scenaristi:


Osânda (1976)

Manolache Preda se reintoarce in satul natal, dupa ce a indurat anii grei de ocna, in urma rascoalei taranesti din anul 1907, si dupa ce a luptat o perioada pe front. Insa revenirea in sat il intampina numai cu greutati, pentru ca oamenii il privesc suspiciosi, autoritatile nu ii acorda niciun sprijin, iar sotia lui a vandut toate pamanturile pe care le aveau. Aflat in aceasta situatie disperata, Manolache incepe sa lucreze pe domeniul boierului Leon, unde se indragosteste de Ruxandra. Dar nici acum nu isi gaseste linistea, pentru ca boierul este omorat, iar vina cade evident pe fostul ocnas, caruia nu ii ramane alta posibilitate decat fuga. Parca urmarit de un blestem, Manolache este nevoit sa se ascunda in munti. Si totusi, destinul este necrutator.

Secretul lui Bachus (1984)

Victor, un ziarist incisiv, descopera o serie de nereguli intr-o intreprindere agricola de stat. Investigatiile temerarului jurnalist vor scoate la iveala potlogariile comise de catre responsabilul unei unitati de desfacere a vinului, supranumit Bachus. Desi ajutat de un numar impresionant de acoliti, Bachus nu-si va putea ascunde la infinit infamul secret. Marele Bachus, are o fiică căreia vrea să-i îndeplinească toate capriciile. Această fiică, are o inimă în care se înfiripă iubirea pentru ziarist. Acesta profită de pe urma acestui sentiment, ajunge să fie cel mai de încredere om, al poreclitului, Bachus, zeu al vinurilor....Directorul ziarului unde lucra Victor, este un tip care primind telefoane, de mai sus, scoate unele articole editate de ziarist. Şi la acest caz, cu Bachus, se sperie într-o oarecare măsură, şi ca un bun director, obosit, dispare în concediu.
Regizor:
Scenarist:

Zidul (1974)

Tânărul Victor asistă la uciderea tatălui său, de către nazişti. Din ură pentru sistemul german, hitlerist îl duce spre lupta de ilegalitate contra nazismului, ca utecist. El se va alătură în această luptă, veteranilor Manea, Sile, Savu şi alţii. Manea Savu este tipograf. Victor are o idee care nu-i încântă la ănceput pe colegii de luptă. Să fie undeva izolat şi să se ocupe de tipărirea manifestelor. Până la urmă acesta va fi un după un zid, un adevărat zid anti-fascist. Familia lui, ştie că se află pe front. Munca lui nu este uşoară şi devine o ţintă a agenţilor SS...care-l caută.
Regizor:
Scenaristi:

Saptamîna nebunilor (1971)

Este ultimul film , din seria Haiducilor. Haiducii se îmbracă în haine turceşti, păcălind pe Vodă, care credea că sultanul a trimis emisari ca să i se taie capul, pentru că impusese un bir peste capul său, pentru a avea bani , să cumpere fiicei Ralu, bijuterii de la Viena. Maria, soţia lui Iani devine ostatică la Anghel şi haiducii săi, spre disperarea şi gelozia Aniţei. Ea fuge şi Anghel o urmăreşte. El cade în capcană, fiind capturat de Mamulos, care vrea bijuteriile. Haiducii vor să foloseasc bijuteriile pentru a ajuta armata lui Tudor Vladimirescu, ce lupta pentru libertate. Aniţa şi haiducii îşi fac planuri de luptă....
Regizor:
Scenaristi:


Facerea lumii (1971)

Filipache este tatăl Evei. El a luptat în ilegalitate contra regimului nazist ce se instalase în ţară.A fost descoperit, arestat şi închis. Repercursiunile asupra familiei nu au întârziat să apară. Eva a fost dată afară de la facultate. Mama ei, apelează la Ioana, femeia la care lucra cu ziua, pentru a-i lua fiica, la şcoala ei de balet. Între timp apare evenimentul istoric , prin care românii luptă contra naziştilor. Filipache este eliberat. El însă nu revine la familie, mergând în mijlocul oamenilor îndrumându-i pe calea luptei, şi a reconstrucţiei ţării . Eva îl cunoaşte pe Matei, cu care refac o clădire a organizaţiei de tineret. Ea se îndrăgosteşte de el. Între timp va apare în viaţa ei, Manicatide. Acest lucru însă are repercursiuni asupra vieţii ei, tatăl fiind ocupat cu problemele ţării din acele momente ( lucra la tipografie, era sindicalist alături de Anghel ) . Anghel are o amantă, care era prietena unui baron, bogat ca şi Manicatide.
Regizor:
Scenarist:

Cuibul salamandrelor (1976)

Totul porneste de la atacul terorist din Sahara de la Abu-Lambeth, cand la comanda, mituind si dubland comisionul initial ministrului cu aproximativ " 50 de banane ", Bob Carter declanseaza un incediu catostrofal in zonele petroliere. Cauzele incendiului - necunoscute, zacamantul este aproape compromis, pagubele sunt estimate la zece milioane de dolari, exodul si frica s-au instalat in randul populatiei si se asteapta echipe de interventie. Si in timp ce, cei ce au declansat si isi fac socotelile , daca 50% e mult sau putin ca despagubire, deoarece in zona lucreaza petrolisti romani, echipa lui Oprisan / Gica Salamandra primeste o noua misiune de stingere a incendiului. Profesorul Luca li se adauga in stingerea sondelor, petrolul fiind singura sursa de venit dupa cum spune Ahmed, un fost student din 1963 al profesorului.... ca tara e frumoasa dar abia iesita din colonialism...si animalul care iese din foc, SALAMANDRA , prin echipa formata din George , Profesor Luca , Dan , Jean , Ionescu, Mihai , Grigore...incep o noua misiune de stingere a incendiului.
Regizor:
Scenarist:

Cuibul de viespi (1986)

Cuibul de viespi este inspirat din piesa Gaitele de Alexandru Kiritescu si este in ton cu satiricile creatii ale lui I.L.Caragiale. Infatiseaza viata burgheziei din centrul Bucurestiului si mai exact viata familiei Duduleanu. Cele trei surori Duduleanu conduc cu mana de fier numeroasa familie. Miezul actiunii se axeaza pe casatoria dintre fata cea mica a clanului, Margareta si tanarul jurnalist Mircea Aldea. Coana Aneta, sora mijlocie este mama a doi baieti (Ianache si Mircea) si a Margaretei, cea mai plapanda si suferinda. Fii nu stiu cum sa o mai suga pe mama lor de bani, pe cand fata sufera dupa sotul ei, jurnalistul. Toate persoanjele se simt a fi parte din clasa superioara, insa comportamentul lor dezvaluie pornirile si pasiunile omenesti, desertaciunea, iubirea, goana dupa castig, exploatarea. In acest caleidoscop de figuri inlantuite in faptele si vorbele lor, de fapt putem vedea realitatea prin latura ei comica, insa in orice comedie este o tragedie.  
Regizor:
Scenarist:

Coroana de foc (1990)

O cetate unde domnete un Rege. Cavalerii si locuitorii se supun conducerii cetatii. Stapanul acestei cetati, doreste sa mentina unitatea tinutului. Nu vrea ca acest domeniu sa se imparta, la cei doi fii ai sai. Acest lucru, face ca stapanul cetatii, sa alunge pe unul dintre mostenitori. Dupa un timp, nemultumit de slabiciunea fratelui ramas la cetate, tanarul alungat, revine si decide sa-si omoare fratele geaman.  Peste ani, regasim aceeasi cetate, aflate in acel loc, cu aceeasi problema. Noul stapan, care mostenise coroana, tinutul si problemele, are de asemenea doi gemeni care vor impune rezolvarea aceleiasi probleme de care se ferise si suferise in tinerete.....
Regizor:
Scenaristi:

Razbunarea haiducilor (1968)

De aceasta data, Amza, Raspopitul, Parpanghel si ceilalti haiduci vaneaza o comoara ce se afla sau nu pe o corabie in drum spre Istanbul, si pe care se afla doua doamne suspecte. Pentru a ajunge in posesia comorii si a intoarce avutul tarii norodului de la care provine, haiducii inlocuiesc echipajul german al corabiei si preiau rolul acestuia. Dar de posibila prezenta a comorii afla si Pasvanoglu, un turc omnipotent pe meleaguri mioritice, ce se deplaseaza si el spre Istanbul. Acesta se insoteste de Anita, omniprezenta spioana a haiducilor. Exista asadar toate premisele sa iasa o rafuiala de zile mari.
Regizor:
Scenaristi:


Cu mîinile curate (1972)

Al Doilea Război Mondial se termină cu victoria aliaţilor împotriva Puterilor Axei. În România, Partidul Comunist Român preia puterea. Omul partidului, Popa, îl pune comisar-sef pe Roman, omul lor. Înaintea lui, secţia fusese condusă de Patrulea. Tot acolo, era şi comisarul Miclovan, omul ce avea propria-i lege. Au loc jafuri de bijuterii, lupte între bande, crime, execuţii stradale. Roman caută sprijin , chiar în hoţul Oarcă. Simte că nu toţi miliţienii sunt cinstiţi.... Scorţea şi organizaţia "Oastea Domnului" dau jafuri şi oferă hainele furate săracilor, pe care apoi le confiscă miliţia, dezaprobată de populaţie . Mafia locală îşi face de cap, iar Roman decide să lupte cu orice mijloace împotriva lor...
Regizor:
Scenaristi:

Iancu Jianu, haiducul (1981)

Iancu Jianu, renunţă să mai fie zapciu, devenind un om al celor săraci, un haiduc. Haiducul Mereanu îl făcuse căpitan în locul său, deoarece era mai tânăr şi în putere. Haiducii se ocupă de ţărani,jefuind boierii, pentru a a mai îndulci viaţa celor săraci şi oprimaţi. Vine iarna, şi odată cu ea, frigul şi foametea. Tincuţa, femeia ce-i fusese sortită de mireasă, şi refuzată de el, este la mănăstire. Acolo este stareţă mătuşa ei. Iancu Jianu va fi capturat de arnăuţi. Ionică află vestea, datorită calului alb, a lui Jianu, ce ajunge la ea fără stăpân. Ea intervine la Vodă...de aici încep să apare conspiraţiile şi capcanele....
Regizor:
Scenaristi:


Iancu Jianu, zapciul (1980)

Iancu Jianu era fiul unei familii boieresti instarite, care "si-a tradat" conditia sociala, devenind haiduc. Dupa ce, o vreme a adunat diversele dari de la tarani, folosind uneori mijloacele vremii. Mai mult, cand haiducul Mereanu se atinge de caravanele cu aur ale lui Vada Caragea, Iancu aplica legea fara sa se gandeasca. Vine insa momentul in care realizeaza ca tara e pradata chiar de cei care o conduc, iar atunci trece de partea celor obiditi, devenind haiduc la randul sau. Interventia familiei nu are sanse de izbanda, iar faptele sale, intr-o vreme a lui Tudor Vladimirescu, predestinata parca pentru asa ceva, devin element de folclor. Cum sfarseste Iancu Jianu ramane sa aflati urmarind un film in care Adrian Pintea face un rol deosebit.
Regizor:
Scenaristi:


Horea (1984)


Drama tulburatoare realizata de Mircea Muresan in 1984, la comemorarea a 200 de la Rascoala taraneasca a lui Horea, Closca si Crisan ! Sangele romanesc al Transilvaniei fierbe in 1784 si explodeaza intr-o revolta nemaivazuta in Austro-Ungaria barbara . Taranii curajosi li se alatura celor trei titani in lupta pentru libertatea romanilor iobagi . Dupa izbanzi monumentale ( erau doar tarani cu furci si topoare ) acestia sufera infrangeri si se ascund in munti . Lasii ii tradeaza pentru cativa galbeni . Conducatorii Revoltei sunt prinsi . Horea si Closca nu vorbesc, dar Crisan se spanzura cu sireturile de la opinci (?) in temnita, temandu-se ca informatiile pe care le-a dat le vor fi mortale celorlalti doi .

Horea si Closca mor ca martiri, schingiuiti, langa Cetatea Albei .
Regizor:
Scenarist:

La 'Moara cu noroc' (1955)

Filmul este transpunerea pe peliculă a nuvelei psihologice a lui Ioan Slavici. Ghiţă şi cu Ana vin la hanul „Moara cu noroc” în speranţa unui câştig mai bun decât cel obţinut de Ghiţă ca şi cizmar. De cum începe să câştige ceva bani îi face o vizită Lică Sămădăul,şi din discuţia avută cu el Ghiţă îşi dă seama că poate sta la han doar cu voia lui Lică. Ghiţă îi împrumută bani lui Lică mai mult  sau mai puţin voit şi încet încet datorită lăcomiei sale, Ghiţă este târât în diferite afaceri murdare printre care şi o crimă. Ascunzând totul de nevasta sa Ana,aceasta îl bănuie pe ca autor al jefuirilor şi crimei si relaţia lor se răceşte treptat.Împreună cu Pintea, căprarul, prieten de-a lui Ghiţă şi duşman înverşunat a lui Lică acesta plănuieşte să-l prindă cu preţul propriei căsătorii.
Regizor:
Scenaristi:


Padureanca (1987)

Inspirat de nuvela lui Ioan Slavici, Padureanca este unul dintre filmele reusite de dinainte de 1989. Actiunea se petrece intr-un sat din Transilvania secolului 19. IOrgovan si Sofron sunt trimisi de un taran avut din zona Aradului, Busuioc, sa caute oameni pentru a munci cu ziua la camp. Cand printre cei veniti la munca se afla si Simina, fiica unui taran sarac de la munte, Iorgovan se indragosteste nebuneste de ea. Acelasi lucru il pateste insa si Sofron, servitorul lui Iorgovan. Ultimul are o pozitie sociala apropiata fetei, ceea ce in mod ciudat pare sa ii creeze avantaje, deoarece Iorgovan trebuie sa tina sema de conventiile sociale ale secolului 19. Totul devine o lupta acuta intre iubire si prejudecati poe de o parte si intre cei doi indragostiti pe de alta. Care va fi alesul Padurencei? Va reusi ea sa aiba ultimul cuvant?
Regizor:
Scenaristi:


Ciuleandra (1985)

Prins in hora frenetica a Ciulendrei, Puiu Faranga se indragosteste de Madalina cu care se va casatori, smulgand-o din satul ei natal si transformand-o in Madelaine Faranga. Mădălina i-a cucerit inima, dar l-a adus în pragul nebuniei datorită barierei pe care a ridicat-o între ei, datorita diferentei sociale. Astfel intr-un moment de ratacire, Puiu Faranga isi arată adevărata personalitate, si in delirul sau isi ucide sotia. Ca sa scape de inchisoare,  Puiu Faranga este internat de tatăl său -  minsitru -  într-un sanatoriu. Pacientul mărturiseşte pasiunea pentru Madalina si crima comisa, psihiatrului Aioanei, care printr-o coincidenţă, originar din satul fetei, a fost îndrăgostit de ea candva. Cu toate ca prin internarea in sanatoriu ministrul Faranga a sperat intr-o linistire sufleteasca a fiului sau, locul se dovedeste a fi calea fara intoarcere spre nebunie. Prin discutiile cu doctorul sau analizeaza evenimentele importante ale vietii sale, ambitiile tatalui sau pentru a-si vedea realizat singurul fiu si numele Faranga sa fie dus mai departe. Alunecand ireversibil spre nebunie, cuprins obsesiv de jocul Ciuleandra, Puiu Faranga exerseaza pasii intr-un ritm dezlantuit sub privirile neputincioase ale tatalui sau.
Regizor:
Scenaristi:


Zestrea domnitei Ralu (1970)

Seria filmelor cu haiduci, începută cu "Haiducii", urmată de "Răzbunarea Haiducilor" şi "Haiducii lui Şaptecai", continuă cu "Zestrea Domniţei Ralu".  Mamulos şi arnăuţii lor îl capturează pe Anghel, căpetenia haiducilor. Căzuse în cursă, alergând după bijuteriile ce veneau la domniţa Ralu. Vodă impusese un nou bir sătenilor, fără ştirea turcilor, pentru a avea bani, să facă cadou, fiicei Ralu, bijuteriile mult râvnite, de la un om de la Viena. Aniţa aduce pe Răspopit şi ceilalţi haiduci, atacă ocna şi eliberează pe Anghel. O dată eliberat , Anghel vrea bijuteriile....pune alte planuri la cale....
Regizor:
Scenarist:

Totul se plateste (1986)

Un misionar catolic trimis de Lamartine , venit in sprijinul Revolutiei Pasoptiste vine la societatea secreta "Fratia" pentru a le oferi deci , ajutorul . Lui Margelatu i se pare de la bun inceput suspect , i se parea ca ascunde ceva . Banuielile se adeveresc : identitatea lui este alta ! Acest ultim film din binecunoscuta serie "Margelatu'"este plin de suspans , atentate , lupte si multe alte cascadorii marca Sobi Czeh. Actrita Agatha Slatineanu , dama care ar face orice pentru propriile interese , este prinsa in conspiratie deasemenea . Dupa ce sotul ei , "faimosul" Gonfalone pierde totul la jocurile de noroc , Agatha da foc teatrului si este hotarata sa-si elimine odata pentru totdeauna rivalul , pe Margelatu , dar el scapa cu bine din toate incercarile la care este supus !
Regizor:
Scenarist:

Misterele Bucurestilor (1983)

Vicenzo Gonfaleze este un tip falit şi alcoolic. El este însurat cu Agatha Slatineanu şi visează să-şi facă o operă. Măgelatu ajutat de săteni, ascunde arme la ţigani. Acestia îl trădează şi este urmărit, apoi rănit. Fuge, fiind salvat de Buză De Iepure. Strigoaia este o ghicitoare , al cărei fiu este conducătorul ţiganilor. Mărgelatu, se ascunde la un castel. Acolo îşi găseşte o iubită. Participă la vânătoare. O cursă a ţiganilor, este dejucată de un om al Frăţiei care-l ajută pe Măgelatu....
Regizor:
Scenarist:

Masca de argint (1985)

Agatha şi oamenii ei, ajung la boierul Vîlcu, care se declară descendent a lui Vodă. Acesta însă moare de inimă, iar Agatha îi caută banii, pe care acesta îi ascunsese. Frăţia trimite din nou pe Măgelatu şi Buză De Iepure , după Agatha. Agatha şi emigrantul Troianov, găsesc aurul, şi-l ascund în râu. Aristide se deghizează în Măgelatu, şi începe să jefuiască şi să omoare, pentru Frăţie. Astfel, săracul Măgelatu se trezeşte vânat de toată lumea: Frăţia ( pentru crime şi jafuri...), de turci, de agie, de Troianov, şi chiar de Agatha...
Regizor:
Scenarist:

Trandafirul galben (1982)

In Trandafirul Galben, Margelatu si Buza de Iepure urmaresc aducerea in tara a unor arme cumparate de la Viena. Banii proveneau din odoarele si valorile lasate de domnul Tudor, bani pe care Margelatu i-a protejat cu greu de hoti si oamenii puterii. Cei doi sunt atrasi intr-o cafenea care este incendiata. Dar in cele din urma reusesc sa aduca in tara armele cumparate de la Viena, astfel contribuind la pregatirea revolutiei de la 1848 din tarile Romane.
Regizor:
Scenarist:

Drumul oaselor (1980)

In regia lui Doru Nastase dupa scenariul scris de Eugen Barbu pentru sotia sa Marga Barbu si N.Paul Mihail continua seria cu Margelatu cand un grup al “Fratiei” pasoptiste preia o comoara a lui Tudor din Vladimiri pentru a o schimba pe arme, la Brasov, in lupta cu arnautii si cu propriile lor tentatii. Margelatu, un personaj enigmatic, “cavaler al norocului” venit de niciunde, jumatate haiduc, jumatate revolutionar de profesie temut de multi, ajuta rezistenta in lupta impotriva autoritatilor statului. Numai că oamenii orânduirii sunt şi ei cu ochii pe comoară...Cu o distributie remarcabila : Marga Barbu = Agatha Slătineanu, Florin Piersic = Margelatu, Ernest Maftei, Ion Besoiu, Iurie Darie, Ion Marinescu etc. filmul continua aventurile pline de curaj, palpitante presarate cu scene erotice in care după aventuri palpitante, doar Mărgelatu ajunge teafăr la capătul Drumului oaselor...dar cum?
Regizor:
Scenaristi:

Colierul de turcoaze (1985)

Agatha Slatineanu si oamenii tocmiti de ea, rapesc pe consulul austriac, alaturi de fiica acestuia, Ursula. Interesul ei este ca sa se alieze cu un tip instarit si sa faca o banca. Austriecii , socati de rapire, ameninta Romania. Voda trimite agia sa recupereze ostaticii si sa pedepseasca raufacatorii. Deasemenea, si "Fratia" este nelinistita, trimitand pe Magelatu ( omul care are pasiunea lui, mestecatul de seminte ) si Buza de Iepure sa recupereze ostaticii. Cei doi, gasesc in fan, ascunsa, trasura Agathei... Agatha intre timp este pe langa diplomatul Albert, cu un scop anume.
Regizor:
Scenarist:

Pruncul, petrolul si Ardelenii (1981)


Continuare a filmului Profetul, aurul si ardelenii, o trilogie a unei familii de ardeleni din Poplaca ajunsa pe teritorii ameriane. Un western romanesc in regia lui Dan Pita.
Trei frati ardeleni vor sa se intoarca din America in tara, dar unul dintre ei se casatoreste si, deoarece sotia urmeaza sa nasca, vor cumpara o ferma. Au ca vecini niste maghiari veniti din Ardeal. Intre cele doua familii se nasc dispute datorita cultului fiecareia pentru Avram Iancu sau Lajos Kossuth. Totusi, cand sunt atacati de banditi, se vor uni.
Regizor:
Scenaristi:

Artista, dolarii si Ardelenii (1979)

După puţină experienţă în Vestul Sălbatic, a celor doi fraţi: Traian şi Romulus, acestia se pregătesc să revină acasă, în satul lor ardelenesc, Poplaca. John Brad , fratele celor doi, un obişnuit pistolar al Vestului Sălbatic îi însoţeste pe meleagurile Vestului Sălbatic. Pe drum, cum călătorului îi sade bine şi cu popasurile...Cei trei fraţi, o descoperă pe frumoasa Anabelle Lee. Ea se prezintă drept artistă, cântăreaţă. Frumuseţea ei, îl farmecă pe fratele cel mare, cel mai hotărât între toate tot timpul , Traian. Acesta devine din acest moment adept al vieţii în doi. Se hotăreşte şi o iau pe Anabell cu ei. Pe drum însă, Traian, deşi subjugat de frumuseţea ei, descoperă adevăratele ei intenţii smechereşti , lucru care produce un haos în inima lui...
Regizor:
Scenarist:

Profetul, aurul si ardelenii [1978]

Un sat ardelean, unde locuiesc si trei frati, luptele de la Plevna si viata obisnuita de dupa razboiul purtat contra otomanilor, pare ceva obisnuit. Totul pare banal si pentru Johnny , unul din fratii Brad. Acesta se decide sa plece in Vestul Salbatic. Dupa un timp, fratele cel mare, Traian Brad, veteran de la Plevna decide sa plece impreuna cu Romulus, in Vestul Salbatic, dupa Johnny. Zis si facut. S-au suit in tren si au plecat spre tinta lor. Romulus cunostea putina engleza dar nu suficienta cat sa inteleaga de ce zona e impanzita de pozele lui Johnny. Un tiran, ce se declara Profet, vroia sa detina puterea locala, motiv pentru care, Judgele local ii si era fidel. Singurul care se opusese era Johnny , motiv pentru care era cautat, pentru a fi eliminat. Fratii Brad si Romulus nimeresc la barul unde o cantareata, incanta audienta, si pe Profet. Acesta va afla cine sunt cei doi straini si decide sa se foloseasca de prilejul sosirii acestora acolo....
Regizori:

Scenarist:

Columna (1968)

Sarmizegetusa asediata de catre legionarii romani nu mai rezista. Cetatea este cucerita iar Decebal fuge in munti. Inconjurat de cavaleria romana, condusa de Tiberius, Decebal isi va alege singur sfirsitul. Capul si mina sa dreapta sint luate pentru a fi prezentate imparatului ca o dovada a faptului ca marele sau dusman nu mai traieste.  Insotitorii regelui dac sint luati prizonieri si urmeaza sa fie transformati in sclavi. Unul dintre ei, Gerula, reuseste sa scape, se ascunde in munti si incearca sa incropeasca o miscare de rezistenta impotriva romanilor. Ura neimpacata pe care i-o porta lui Tiberius il indeamna pe Gerula la actiuni extreme. Mersul lucrurilor nu mai poate fi insa schimbat. Procesul de romanizare a inceput deja si dacii traiesc si muncesc alaturi de fostii dusmani. Un eveniment neprevazut va duce la o colaborare intre Tiberius si Gerula dar totul va merge doar pina la un punct.
Regizor:

Scenarist:

Dimitrie Cantemir (1973)

Acest film, prezintă momente din viaţa domnitorului Dimitrie Cantemir, al cărui ani de existenţă pământească au fost 1673-1723.Dimitrie Cantemir, continuă seria luptelor pentru păstrarea libertăşii, a identităşii naţionale, şi a egalităţii în drepturi cu alte ţări. Acesta s-a născut la 26 octombrie 1673, ăn localitatea Silişteni din comuna Fălciu, din judeţul Vaslui, azi numită comuna Dimitrie Cantemir. Vizirul Mehmed este în preajma domnitorului.Este unul dintre personajele marcante ale acestei perioade, datorită implicării în problemele şi sfaturile date domnitorului ţării. Intriga, trădarea sunt cuvintele ce caracterizează perioada Moldovei, o Moldovă mult prea suferindă. Un arhivar scrie toată istoria de până atunci , a sultanilor implicaţi şi al Moldovei. Apare Mihuţ la curtea domnească. El a fost antrenat de un luptător , căpitan a lui Cantemir. Acesta o va apăra pe domniţa Cassandra, în perioadele ce vor urma..., perioade de restrişte pentru toţi....
Regizor:

Scenarist:

Stefan cel Mare (1974)

Sultanul turc, Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, continua planurile sale agresive de cuceriri. Dorinta sa este de a ajunge cu armatele sale la Roma si a desfiinta papalitatea. Pentru acest lucru are nevoie de bani, hrana si de liniste la hotare. Astfel, o solie otomana se infatiseaza domnului Moldovei, Stefan cel Mare, pentru a cere tributul pe doi ani si recunoasterea suzeranitatii otomane. Stefan refuza sa plateasca  tributul si stie ca acest refuz va atrage riposta armata a turcilor. De aceea Stefan cauta cu infrigurare ajutor financiar si militar de peste hotare trimitind scrisori in acest sens Poloniei, Ungariei, Papalitatii si Venetiei. In acelasi timp, voievodul cere si ajutorul propriului popor planuind sa organizeze oastea cea mare.
In fata numeroaselor armate otomane care vor veni spre Moldova, Stefan trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii strategice pentru a fi sigur ca va reusi sa-l invinga pe agresor - hartuirea dusmanului, pustiirea drumurilor, ascunderea hranei si, in sfirsit, gasirea unui loc pentru confruntarea finala in care numeroasele armatele otomane sa nu se poata desfasura cum trebuie. Tactica pe care Stefan o va folosi va completa definitiv tabloul marii batalii.
Regizor:

Scenaristi:

Mihai Viteazul (1970)

 O fresca epica descriind regimul lui Mihai Patrascu(1593-1601) cunoscut ca Mihai Viteazul faimosul print care a unit cele 3 provincii romanesti Valahia (Tara Romaneasca), Moldova si Transilvania intr-un singur stat la sfirsitul secolului al XVI-lea, in ciuda opozitiei Imperiilor Otoman si Habsburgic. Filmul beneficiaza de scene de lupte impresionante, intrigi politice in care se amesteca generalul Basta, Rudolf al II - lea, Sinan-pasa, Mehmet al III - lea, Sigismund Báthory si Andrei Báthory, drame de familie. Distributia este exceptionala, costumatia si decorurile sint de asemenea pe masura. Numarul figurantilor participanti este coplesitor fapt care da o senzatie de realism filmarilor. O adevarata pagina de istorie a poporului roman.Regie: Sergiu Nicolaescu
Distributie: Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu

Vlad Tepes (1979)

După ce în anul 1456, voievodul Iancu de Hundeoara a învins turcii, acesta va muri, lovit de ciumă. După perioada lui Mircea cel Bătrân, luptele pentru tronul ţării continuă. Vlad, este un căpitan de armată, ce cu ajutorul oamenilor săi credincioşi, preia puterea. În timp el va primi porecla de Ţepeş, Vlad Ţepeş, pentru că trăgera în ţeapă pe hoţi şi boierii necinstiţi. Tot el incendiase o cârciumă plină de hoţi beţivi. Vlad Ţepeş îşi alege dregătorii, eliberează ostaticii fideli lui, recucereşte teritoriile. Aceste fapte fac pe Sultan să aducă trupele din Corint la Istambul. Ţepeş va avea de furcă cu boierii trădători, turci, rude îndepărtate ale vechiului domnitor Mircea cel Bătrân..
Regizor:
Scenarist:


Distributie: Stefan Sileanu, Ernest Maftei, Emanoil Petrut, Alexandru Repan

Mircea (1989)

Mircea convinge pe turci să-lsprijine şi apoi refuză supunerea.
El merge singur în tabăra turcilor, pentru a-şi lua nepotul favorit, Vlăduţ, care mai târziu, educat şi crescut de el, ajunge alt domnitor al ţării.  Baiazid soseşte cu armata otomană. Mircea refuză supunerea şi câştigă bătălia istorică, de la Rovine. Gest de mărinimie, Mircea eliberează ostaticii turci. Apoi urmează bătălia de la Nicopole. Baiazid va fi capturat apoi, după o bătălie de mongoli, alături de fii săi. El va descoperi iubirea a doi fii şi dispreţul unuia din ei, pentru valorile familiale.
La fel şi Mircea e pe cale să fie trădat de părinţii lui Vlăduţ....
Regizor:
Scenarist: